Home Life Style Proč vyměnit bílé pečivo za celozrnné

Proč vyměnit bílé pečivo za celozrnné

by Filípek Dr

Patrně nikdo si už neumí představit svůj jídelníček bez pečiva. Jíme ho k snídani, svačině či večeři. K nejběžnější klasice patří nejspíš bílé pečivo. Naštěstí již řada z nás dává přednost pečivu celozrnnému, které je mnohem zdravější. Patrně vám v mysli vyvstane otázka, proč je celozrnné pečivo lepší? A jaký je mezi těmito pečivy rozdíl, mimo barvy? Na tyto a ještě i další otázky se pokusíme odpovědět v dnešním článku zasvěcenému pečivu.

Bílé vs. celozrnné – jaký je mezi nimi rozdíl?

Mimo viditelného rozdílu, což je barva, existuje rozdíl ve výrobě a kvalitě pečiva. To celozrnné se vyrábí z celých rozemletých zrn – tedy i z jejich obalu. Kdežto na výroby bílého pečiva (z bílé mouky) se používá pouze vnitřní část zrn. To znamená, že celozrnné pečivo neztrácí svou výživovou hodnotu. Je plné bílkovin, minerálů, vitamínů a esenciálních mastných kyselin. Pečivo z bílé mouky je o tyto bonusy ochuzeno. Nehledě na to, že pečivo z celozrnné mouky má nižší glykemický index, tudíž vás na delší dobu zasytí.

Proč vyměnit bílé pečivo za celozrnné?

Patrně už odpověď znáte. Bílému pečivu hodně chybí ve srovnání s tím celozrnným. A co konkrétně? Jedná se o vápník 60%, železo 76%, vitamín B1 77%, zinek 78%, vitamín B2 80%, hořčík 85% a vitamín E 86%, 98% magnesia. To nejsou zrovna malá čísla, ale aspoň máte představu, oč přicházíte – nebo spíš vaše tělo. Pečivo vyrobeno z celozrnné mouky je zdravější, více vás zasytí a co si budeme povídat i chuťově mnohem lepší.

Jak nenaletět?

V obchodech musíte vybírat pečlivě, protože dnes můžete běžně koupit obarvené pečivo, které je tváří jako celozrnné, ale ve skutečnosti jde o bílé pečivo. Barví se sladem nebo karamelem. Proto si neváhejte přečíst složení a popis uvedený na obalu výrobku. O celozrnném pečivu můžeme hovořit, obsahuje-li minimálně 80% celozrnné mouky. Narazíte-li v obchodě na pečivo s nižším obsahem, nejde o celozrnné pečivo a ruce od takového výrobku dejte pryč.

Na závěr

Naučte se postupně konzumovat nejen celozrnné pečivo, ale i rýži a těstoviny. Sami časem zjistíte, že jde o chutnější, výživnější, zdravější potraviny. Ačkoliv cenově nákladnější. Ale zdraví máme jen jedno!

You may also like