Kefír byl dřív hodně častým a oblíbeným nápojem. Určitě si mnoho z vás pamatuje brambory s cibulkou a kefír. Pak se z našich kuchyní docela vytratil, což je velká škoda. Kefír si můžete buď koupit hotový v obchodě, nebo si jej doma sami vyrábět prostřednictvím kefírových hub.
Použít lze mléko kravské, kozí, ale klidně i sójové, kokosové, kešu. Nicméně použijete-li rostlinné mléko, měli byste minimálně co třetí cyklus použít opět mléko kravské nebo kozí, aby si houby z něj vzaly živiny. Kefírové houby se celkem rychle množí, takže je můžete podarovat sousedům i rodině. Případně najít jiný způsob jejich uplatnění, protože vyhodit by je byla věčná škoda a hřích. Jde o nesmírně zdravou věc. Asi jen málokdo ji dokáže spolknout, dobrá tedy není vůbec, ale připravit si z ní masku na obličej nebo zahrabat do květináče jako výživu kytkám není od věci. Dnes se však nebudeme bavit o kefírových houbách ani o tom, jak si kefír doma vyrobit, ale proč ho pít.
Relaxační účinky
Kefír obsahuje mléčné aminokyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit samo a právě ony se podílejí na pohodě a klidném spánku. Dejte si před spaním večer sklenici kefíru a budete spát jako kotě.
Je plný bílkovin
Snažíte se zhubnout? Pak nezapomeňte pít pravidelně i kefír, který je perfektním doplňkem nízkokalorických diet. Samozřejmě velmi záleží také na tom, jaký kefír si připravíte. Jaké mléko použijete a jak bude tučné apod.
Snižuje riziko infarktů
Kefír snižuje aktivně hladinu špatného cholesterolu pronikajícího do krve. Snižuje tak riziko mrtvice, kardiovaskulárního onemocnění a infarktů.
Je plný vitamínů a minerálů
Najdete v něm vitamíny B, A, D, K a dále pak i fosfor, vápník, hořčík a další opět dle druhu mléka zvoleného pro výrobu kefíru.
Probiotika – balzám pro zažívání
V kefíru najdete až 35 různých kmenů hodných bakterií a kvasinek, jež osidlují trávicí trakt. Podporují lepší uvolňování živin a trávení potravy. Kefír je zkrátka balzám pro zažívání. Mimo to posiluje imunitu a má další řadu zdraví prospěšných bonusů…